Šikovné ruce na 3. ZŠ Rakovník

Šikovné ruce na 3. ZŠ Rakovník
13. 11. 2023

Zapojili jsme se do soutěže Šikovné ruce, díky které během října a listopadu žáci 8. ročníků v rámci předmětu pracovní činnosti navštívili dřevozpracující a výrobní závod Pinie vLubné. 

Dětem se zde nejprve věnoval Miroslav Pecha z Lesnického parku Křivoklátsko, žáci si prošli postupně životem malého stromečku od semínka, pokračovali přes růst stromů a lesní hospodaření až po zpracovanou kulatinu. Nesmělo chybět i poznávání různých druhů dřev a příklady jejich využití. Následně si přímo s majitelem firmy Pinie Ing. Marcelem Perglerem prohlédli zpracování kulatin na řezivo i palivové dřevo, které se v dřevoobchodu prodává po celém regionu. Poznali i další fáze zpracování dřeva, mezi které patří sušení, impregnace i další strojní či robotické obrábění. A na konci jsme viděli finální výrobky hoblíků a dalšího ručního truhlářského nářadí, které vyváží doslova do celého světa. 

Na konci exkurze si žáci vybrali materiál, který by chtěli využít v soutěži „Šikovné ruce“, kterou tato firma pro základní školy pořádá. Podle svého návrhu zhotoví vlastní výrobky, se kterými snad uspějí minimálně stejně dobře jako v minulých ročnících.  

 

8. ročník - Exkurze - Pinie Lubná