7.RVJ v klášteře Břevnov

7.RVJ v klášteře Břevnov
09. 12. 2022

Sedmáci se vydali na prohlídku kláštera Břevnov.

   Třída 7.RVJ se v dějepisných hodinách a v hodinách literatury dozvídá o počátcích křesťanství, o klášterech jako centrech vzdělanosti a místech, kde vznikaly kroniky a soustředily se významné knihy v rozsáhlých knihovnách. Proč tedy nenavštívit Břevnovský klášter, který často míjíme při cestách do Prahy? 2.12. jsme se tedy vypravili na smluvenou prohlídku.

   Bratr Martin nás provedl chrámem sv. Markéty, přiblížil nám klášterní život, dějiny kláštera, příběh sv. Vojtěcha. Celé povídání a rozhovor se žáky vedl velmi poutavým a zajímavým způsobem a neváhal dětem přiblížit i klučičí léta, kdy se i budoucí řeholník potýkal s poznámkami a běžnými dětskými problémy.

   A další zajímavé momenty exkurze? Možnost vidět relikvii sv. Vojtěcha na úplně nečekaném místě, barokní výzdoba Petra Brandla, čtyři tajemné vchody do románské krypty, kde jsme se dostali mezi více než 1000 let staré zdi, Tereziánský sál s překrásnou freskou. A všudypřítomná přátelská a předvánoční atmosféra.

   Sedmáci si zaslouží velkou pochvalu, prokázali velké zaujetí, znalosti a zvídavost. O tom svědčí i email našeho průvodce, který si dovolíme "přetisknout". Krásné svátky!  Z. Gellrichová a B. Widemannová

Dobrý den,  rád bych Vám a Vašim žákům chtěl poděkovat za krásné setkání...
Je pro učitele a průvodce velikou odměnou, když posluchače baví to, co slyší.
Opravdu děkuji a ještě jednou každého moc pozdravujte.
Snad se nevidíme na posledy a třeba někdy opět přijedete..

V účtě a velikým díkem

br. Martin Ševeček osb