Post Bellum - Paměť národa - Příběhy našich sousedů

Post Bellum - Paměť národa - Příběhy našich sousedů
18. 10. 2024

Naši žáci se účastní projektu Příběhy našich sousedů!

 

 

Organizace Post Bellum se zabývá zaznamenáváním vzpomínek pamětníků, kteří žili v době významných historických událostí. Z těchto vzpomínek, nahrávek a fotografií připravuje výstavy, spolupracuje také s médii na výrobě dokumentárních pořadů.

Paměť národa je potom obsáhlá sbírka těchto vzpomínek, jde napříč národy a je dostupná ve stejnojmenném internetovém archivu. Na jeho rozšiřování se podílejí jednotlivci i různé organizace z ČR a dalších zemí.

Zmíněné Příběhy našich sousedů jsou projektem neziskové organizace Post Bellum. Mohou se ho zúčastnit žáci 8. a 9. tříd. Jejich úkolem je objevit a oslovit pamětníka, natočit vzpomínky, získat a digitalizovat fotografie a další materiály, posléze vytvořit reportáž (rozhlasovou, televizní, psanou), dokument.

Jedním z prvních setkání naší 9. RVJ s tímto projektem byla putovní výstava panelů Paměti národa na rakovnickém náměstí. Za tuto výstavu v centru města "může" naše bývalá žákyně Barbora Knotová Vaicová. Prezentace na panelech mapuje osudy a vyprávění pamětníků Středočeského kraje. Výstava časově obsáhla vlastně celé 20.století, umožnila dětem seznámit se s osudy konkrétních lidí ve vypjatých časech. Třeba s dívenkou - v době zaznamenání příběhu už babičkou - která přežila holokaust, s příběhem mužem, která se účastnil ve Skryjích odbojové činnosti atp.

Děkujeme za inspiraci a tato svědectví jako taková. V současné době se už tři naši žáci podílí na projektu a "svého souseda" se zajímavým příběhem už objevili.