Cesta za poznáním školství ve Finsku

Cesta za poznáním školství ve Finsku
27. 08. 2024

I naši učitelé se vzdělávají, dokonce až v dalekém Finsku. Za využití peněz z fondů EU (tzv. šablon) vyrazili dva zástupci naší školy v srpnu 2024 do Helsinek.

Navštívili jsme dvakrát středisko společnosti Google vHelsinkách, kde jsme zhlédli demonstraci užívání Google nástrojů ve výuce konkrétním učitelem, posléze ještě přednášku pana Josefa Daška o Google office.

Dalšího rána jsme absolvovali přednášku v The Finnish National Agency for Education o systému školství ve Finsku. Poté jsme odcestovali do školy Espoonlahti v Espoo, kde jsme si po přednášce o finském školství prohlédli celou školu. Provázeli nás dokonce sami žáci.

Následujícího dne jsme odjeli na návštěvu knihovny a školy v Kirkkonummi. Velikou moderní školu jsme mohli obdivovat na podrobné prohlídce.

Několik detailů ze školství ve Finsku: Děti jsou na prvním místě. Všichni mají mít rovné příležitosti. Součástí toho je nabídka obědů zdarma, zdarma mají žáci k dispozici laptopy. Učitelé jsou odborníci, kterým důvěřujeme – proto byla zrušena školní inspekce.

Zájezd zorganizoval VISK, jehož pracovníkům samozřejmě tímto děkujeme.

Tomáš Kressl, Petr Steidl