9.B a Karel Pecka

9.B a Karel Pecka
12. 12. 2017
9.B při výuce se spolkem Dobrá čeština Tento týden využila 9.B nabídku spolku Dobrá čeština. Během dvou vyučovacích hodin se zajímavým způsobem žáci této třídy seznámili se současným českým spisovatelem Karlem Peckou.

V prvním bloku mohli získat autobiografickou zkušenost, potřebnou k porozumění Peckovy tvorby. Na konkrétních ukázkách z autorových uměleckých textů prožívali život v lágru, coby politický vězeň, zjistili, jak těžký byl i návrat do tzv. normálního života, vcítili se do života člověka trýzněného totalitním režimem.

 Druhý blok byl literární dílnou. Žáci si vyzkoušeli tvůrčí interpretaci jedné z Peckových povídek při skupinové práci. V konfrontaci s autorovou poetikou dokončovali jeden z jeho příběhů. Dvě nejvýše ohodnocené skupiny pak byly odměněny autorovou knihou.

Výsledek? Krásné texty vytvořené našimi žáky, hodina češtiny jinak, spousta nových poznatků z autorova života, prostě tvůrčí pohoda.

A ještě jedna poznámka: můžeme být právem hrdí na to, že v tak záslužné činnosti, jež uvedený spolek vykonává, jsme se potkali i s naší bývalou žákyní Barborou Podanou. To člověka pohladí.

Spolku Dobrá čeština: „Děkujeme!“